Geschiedenis

DERBIGUM heeft meer dan 80 jaar ervaring in dakbedekking. Het verhaal begint in 1932 met de oprichting van Imperbel, een familiebedrijf dat waterdichtingsmastiek produceert en gevestigd is in de Belgische gemeente Lot, ten zuiden van Brussel.

Enkele cruciale data uit de ontstaansgeschiedenis van Derbigum, dat opgericht werd onder de naam Imperbel.

 

1932: Oprichters Francis Blake en Agnan de Goussencourt starten in Lot met de productie van waterdichtmakende pasta's voor daken. De familiale kmo Imperbel is geboren.

 

1973: De onderneming voert vanuit Italië Derbigum® in, een hoogtechnologische dakbaan van topkwaliteit die een technische revolutie ontketent in de wereld van de waterdichting. Tegelijkertijd wordt het concept 'Performance' gelanceerd dat verschillende diensten aan de dakdekkers aanbiedt om de tevredenheid van de eindgebruiker te verhogen.

 

1978: Samen met andere Europese partners richt Imperbel een Derbigum-fabriek op in Perwez. De nieuwe productie-eenheid focust op de verbetering en industrialisering van de dakbaan. Vier jaar later zal het bedrijf een meerderheidsparticipatie in de fabriek verwerven.

 

1989-1993: De onderneming richt in 1989 de fabriek Imperbel USA op in Kansas City en in 1993 koopt ze er de fabriek Derbigum USA over. Dat jaar komen ook de Italiaanse commerciële activiteiten onder Imperbel-vlag.

 

2000-2001: Om de internationale groei van de activiteiten te ondersteunen, zet de groep 'branch offices' op: in Duitsland (2000) en in Zwitserland, Roemenië en Polen (2001).

 

2005: Om nog professioneler te kunnen werken, voert Imperbel een reeks herstructureringen door. Ook komen er op het niveau van de Board of Directors veranderingen.

 

2009: Lancering nieuw logo en baseline om beter overeen te stemmen met het geheel van de nieuwe activiteiten. Dakbedekking en waterdichting blijven het vakmanschap van Derbigum, maar de expertise evolueert nu ook naar andere aspecten en delen van het gebouw.

In hetzelfde jaar introduceert Derbigum ook het NT-gamma (New Technology) en wordt de Noorse dakbedekkingspecialist Eurotak SA overgenomen.

 

2010: De kaart van duurzaamheid en ecologie wordt voluit getrokken met de lancering van de wereldprimeur Derbipure®, een volledig plantaardige witte dakbaan. Ook het recyclagebeleid wordt verder uitgewerkt in de vorm van een uniek terugnamesysteem voor snij- en dakafval via de distributeurs.

 

2012: Derbigum neemt de synthetische dakbanen van Vaeplan op in zijn gamma. Dit uitgebreid aanbod van hoog polymeer EVA/VC terpolymeer dakbanen biedt nieuwe perspectieven voor de verdere groei van Derbigum in Europa.

 

2014: Johan Symoens wordt CEO van de groep Derbigum. Er wordt een duidelijke keuze gemaakt om Customer Intimacy als strategisch model naar voor te schuiven om beter op de veranderende marktsituaties in te spelen.

 

2015: Derbigum neemt het bedrijf Euro’Etanche (Nantes, Frankrijk) over en integreert het in Derbigum Services. Met de overname versterkt Derbigum zijn positie in de regio van Nantes.

 

In datzelfde jaar neemt Derbigum ook het bedrijf Buildsmart (Stockholm, Zweden) over. Buildsmart is de exclusieve distributeur van Derbigum producten in de Zweedse markt. De naam van het bedrijf wordt omgedoopt tot Derbigum Sverige.

 

2016: De aanwezigheid in de Zuid-Afrikaanse markt wordt uitgebreid en bestendigd met de overname van de firma Tanaprox in Johannesburg: de activiteiten worden voortgezet onder de naam Derbit® South-Africa.

Derbigum Worldwide